Mitä oikeastaan teen?
Yksi haastavimmista asioista on kertoa uudelle, kokemattomalle muotoiluprojektin tilaajalle oma roolini projektissa. Monesti luullaan, että kaunistan tilat sisustamalla. Todellisuudessa prosessi on melko pitkä ja monivaiheinen, eikä niin hohdokas ja nopea kuin erilaiset sisustusohjelmat antavat ymmärtää. Yhteistyötä tehdään erilaisten asiantuntijoiden kanssa, huomioidaan tekniset vaatimukset ja muut säädökset.
Ratkaisuja tilataan eri alan ammattilaisilta, kuten puusepiltä, ja piirretään tarkkoja mittakuvia materiaalilistauksineen. Tätä vaihetta ennen tehdään konseptisuunnitelma ja 3D-luonnokset.
Riippuen asiakkaasta ja projektista on tärkeää selvittää mikä on tilan tarkoitus. Yritysasiakkailla se monesti tarkoittaa investointia, joka kannattaa taloudellisesti jollain tavoin, eli tuo suoraan tai välillisesti lisää rahaa sisään. Esimerkiksi parannetaan palvelupolkua, asiakaskokemusta, tai yhtä hyvin työntekijän kokemusta. Yhtälailla kuin tyytyväinen asiakas, on tyytyväinen työntekijä aina tuottoisampi kuin tyytymätön työntekijä. Yksityisasiakkaille viihtyminen ja tilan käyttötarkoitus ovat tärkeimpiä, eli parannetaan elämän tai arjen laatua.
Ensisijaisesti muotoiluprosessissa ratkaistaan ongelmaa, joka mahdollistaa uusia asioita, tai luodaan parempaa käyttötarkoitusta. Toiseksi, joka ei ole ensimmäistä vähemmän tärkeä, tehdään se esteettisesti ja kestävillä keinoilla. On tutkimuksia, joissa todetaan, että esteettinen tila stimuloi ja on siten miellyttävämpi. Valaistuksen voimakkuus tai tarkoituksenmukaisuus on myös tärkeää tunnelmien luomisessa. Erilaiset muut aistikokemukset, kuten puun tuoksu, luo pidemmän muistijäljen, ja alitajunta reagoi siihen voimakkaasti. Tilojen avulla voidaan ohjata asiakasta, mutta myös säädellä viihtyvyyden tasoa.
Itse ”ongelma”, eli se mitä ollaan tekemässä, on joskus vaikea havaita. Itse yritän ratkaista sitä esittämällä loputtoman määrän kysymyksiä, teen erilaisia muistioita ja tila-ohjelmia. Ylipäätään onnistuneessa projektissa kommunikointi on pääosassa. Jos tilaaja ei saa suunnittelijalta haluamaansa, karrikoidusti voisi sanoa, ettei hän todennäköisesti ole osannut pyytää. Juuri tästä syystä kokeneella suunnittelijalla on kokemattoman tilajaan kanssa vastuu esittää kysymyksiä ja yrittää saada ongelma sekä tavoitteet selville.
Itselleni tärkeitä asioita ovat toiminnalisuus yhdistettynä kokemukseen, laatu ja pitkäikäisyys. Käytän projekteissani ainoastaan aitoja materiaaleja, jotka kestävät aikaa sekä käytön että ulkonäön puolesta. Näen myös tärkeänä arkkitehtuurin, sisätila on osa kokonaisuutta, joten remonteissa aikakautta tai tyyliä on hyvä kunnioittaa. Myös ympäristö, Lapissa esimerkiksi luonto ja kulttuuri, ovat huomioitavia piirteitä. Ne ovat osa aitoutta.
Olisi kiva kuulla missä ja millainen on ollut sinun paras tilallinen kokemus? Sellainen ”vau! täällä on hyvä tunnelma ja hyvä olla”.
Kuvassa: Uudessa vastatakennetussa puutalossa on yhdistetty perinteisiä elementtejä ja aitoja materiaaleja. Projektin tavoitteena on ollut tehdä viihtyisä lomamökki, jossa myös matkailijat viihtyvät silloin, kun talon väki ei itse ole paikalla.
Comments